Καλάθι αγορών

Δεν υπάρχουν προιόντα στο καλάθι σας.

Αντ/να €0,00

Επικοινωνία τών φυτών

Μέλισσα πάνω σε λουλούδι

Kλικ στη φωτογραφία για περισσότερα

Τα φυτά χρησιμοποιούν ηλεκτρικά πεδία για να επικοινωνούν με τις μέλισσες!

Πρόσφατες ανακοινώσεις σε επιστημονικά περιοδικά, λένε ότι οι μέλισσες εντοπίζουν και αποκρυπτογραφούν ασθενή ηλεκτρικά σήματα που στέλνουν τα λουλούδια, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες.

Τα πειράματα έδειξαν ότι οι μέλισσες μπορούν να διακρίνουν ανάμεσα απο διαφορετικά σήματα λουλουδιών, σχεδόν σαν να ήταν διαφορετικά χρώματα πετάλων. Τα σήματα μάλιστα μεταδίδουν περισσότερες λεπτομέρειες όπως π.χ. λένε στη μέλισσα πώς κάποιο άλλο έντομο ήταν εκεί πρίν λίγο, διατηρώντας έτσι την αξιοπιστία τους απέναντι στη μέλισσα. Είναι σημαντικό για τη μέλισσα να έρθει στο φυτό και να βρεί το νέκταρ και τη γύρη που περιμένει. Αν όχι, δύσκολα θα επιστρέψει. Απο την άλλη μεριά και για το φυτό είναι σημαντικό να έρθει η μέλισσα για επικονίαση και να φύγει ευχαριστημένη. Αυτή η επικοινωνία διατηρείται με τα ηλεκτρικά πεδία.

Ο τρόπος με τον οποίο οι μέλισσες αναγνωρίζουν τα ηλεκτρικά σήματα παραμένει άγνωστος αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ηλεκτροστατικά φορτία μπορεί να σηκώνουν τίς τρίχες στο σώμα τους κάτι σαν αυτό που συμβαίνει άν πλησιάσεις το κεφάλι σου – αν έχει μαλλιά – κοντά σε μια οθόνη τηλεόρασης σαν τις παλιότερες με καθοδικό σωλήνα.

Τα φυτά φαίνεται να έχουν ασθενή αρνητικά φορτισμένα πεδία ενώ οι μέλισσες φορτίζονται θετικά όταν πετούν με φορτία που φτάνουν και τα 200 volt. Καθώς λοιπόν η φορτισμένη μέλισσα πλησιάζει το λουλούδι, αισθάνεται και τη διαφορά ανάμεσα στα φορτία τους.

Η έρευνα εντόπισε ότι όταν ένα έντομο μείνει για λίγο πάνω στο λουλούδι τα φορτία του λουλουδιού τροποποιούνται και μάλιστα για αρκετό χρόνο μετά την αναχώρηση του εντόμου. Αυτός είναι πιθανόν και ο τρόπος με τον οποίο το φυτό προειδοποιεί τα έντομα ότι δεν είναι ακόμα έτοιμο για τη νέα επίσκεψη.